Jag har varit på kurs hos fotograf Charlie Bennet. I matfoto. Helt utanför min vanliga repertoar kan man tycka. Men om man tänker efter lite är det väldigt likt produktfoto – det gäller att tänka igenom kameraperspektivet, ljussättningen och stylingen. Sen kommer den extra dimensionen – maten. Det är i sig en konst både att laga den så att den har ett tilltalande utseende, lägga upp och att styla den så att den ser så bra ut som möjligt på bild. En konst värdig en egen yrkeskår. Vi hade hjälp av matstylisten Sara Hultberg, både med det teoretiska och det praktiska.

Som examensprov fick varje team ett uppdrag att, för en fiktiv pastaproducent, skapa en berättande serie på 3 bilder på temat Italien. Vi skulle tänka igenom konceptet, skapa skisser, hitta passande rekvisita, skapa vårt set, laga maten, styla den och sen fotografera den. Mats och jag kom fram till att det skulle finnas en röd tråd, förutom pastatemat, som band ihop våra bilder. Vi enades om att ljuset, perspektivet och bakgrunden skulle vara samma genomgående. I nedre vänstra hörnet ska det finnas utrymme för kunden att lägga till sin logotype och eventuellt någon inspirerande text. Bilderna skulle spegla rustik- och enkelhet men ändå en bra bit ifrån pasta med ketchup. Bilderna blev inte helt 100% som skisserna, men vi hade stor hjälp av att göra dem och ha dem att gå tillbaka till när vi kände att vi tappat tråden. En bra lärdom bara det!

Fotograf Anders Häggdahl Mat Porträtt Bröllop Familj

Vi gjorde fyra skisser men tiden medgav inte mer än de första tre. Vi misstänkte det redan på planeringsstadiet så vi lade inte så stor vikt vid den – vilket också visade sig när vi trots allt hade lite tid kvar efter tredje bilden var klar och bara skulle göra den lite snabbt och enkelt. Det är aldrig snabbt och enkelt. Den sista skulle visa hur det ser ut när det är uppätet och bara smulorna återstår. Här kommer berättelsen, från råvaror till färdig måltid. Enkelt och gott!

Fotograf Anders Häggdahl Mat Porträtt Bröllop Familj

Fotograf Anders Häggdahl Mat Porträtt Bröllop Familj

Leave A

Comment

18 maj, 2017
Hej Anders. Ser fram emot nästa omgång matbilder från din kamera. Läste en liknande historia på http://www.bubbelbubbel.se/workshop-i-matfotografering/ ;-)
Svara